Sastojci
Porcije: 4
- 400 g slanutka
- 80 g kruha
- 2 crvena luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 č. žl. đumbira
- 20 g peršina
- 20 g korijandra
- ½ čilija
- 4 č. žl. brašna
- 1 1⁄2 č. žl. praška za pecivo
- 1 l biljnog ulja
- 200 g kiselog vrhnja
- 10 g metvice
- sol
- papar
Pribor: velika zdjela, daska za rezanje, nož, stolni mikser s nastavkom za usitnjavanje hrane, tanjur, papirnati ručnici, mali lonac za pirjanje, mala zdjela
Stavite slanutak u duboku zdjelu i prekrijte ga hladnom vodom, pokrijte i stavite u hladnjak na barem 12 sati. Nakon toga ocijedite slanutak i isperite ga vodom.
Rastrgajte kruh na male komade. Fino narežite crveni luk, češnjak, đumbir, peršin, korijandar i čili.
Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli, a zatim izmiksajte u kašu stolnim mikserom i nastavkom za mljevenje hrane. Dodajte brašno i prašak za pecivo i umijesite u čvrsto tijesto.
Rukama oblikujte malene pljeskavice u obliku diska.
U malom loncu za pirjanje zagrijte biljno ulje na srednjoj temperaturi i pržite ih otprilike 4 – 6 minuta, sve dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Prebacite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se osušili.
U maloj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, metvicu, sol i papar. Poslužite s falafelom kao umak za umakanje. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.