Sastojci
Posluživanje: 4
- 2 patlidžana
- 400 g mrkve
- 250 g slanutka (u konzervi, iscijeđenog)
- 2 češnja češnjaka
- 2 limuna
- 10 g metvice
- 50 g brusnica (suhih)
- 30 g sjemenki bundeve
- 5 velikih žlica tahinija (paste od sezama)
- 1 velika žlica običnog jogurta (3,8 %)
- 2 grančice majčine dušice
- 2 male žlice kumina
- 50 ml vode
- 5 velikih žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
- štapići od povrća za serviranje
Pribor: pećnica, daska za rezanje, nož, nož za guljenje povrća, ribež, mala tava za prženje, kuhača, velika zdjela, sjeckalica
Zagrijte pećnicu na 200 °C / 390 °F. Prepolovite patlidžane po duljini, zarežite meso u obliku križa i dodajte malo maslinovog ulja na vrh. Pecite oko 30 – 40 minuta dok ne postane mekano. Zatim ostavite da se ohladi.
Za salatu od mrkve, narežite metvicu na sitno. Ogulite i naribajte mrkvu.
Prepecite sjemenke bundeve dok ne ispuste miris.
Pomiješajte naribanu mrkvu s nasjeckanom metvicom, zapečenim sjemenkama bundeve, brusnicama, polovicom kumina, malo soka od limuna i malo maslinovog ulja. Začinite solju i paprom i ostavite da stoji 10 – 20 min.
Za humus, napravite pire od slanutka i oguljenog češnjaka, tahinija, maslinovog ulja, vode, malo soka od limuna, preostalog kumina i soli i papra. Premjestite u zdjelu.
Za umak od patlidžana, izvadite meko meso patlidžana i narežite ga na sitno. Premjestite u veliku zdjelu. Pričekajte da se patlidžan ohladi prije nego što počnete raditi s njim.
Sada nasjeckajte listove majčine dušice i češnjak. Oboje zajedno dodajte u smjesu patlidžana, zajedno s malo tahinija, čistog jogurta i soka od limuna. Miješajte dok se sve dobro ne pomiješa. Začinite solju i paprom. Uživajte u predjelu uz svježe štapiće od povrća!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.