Sastojci
Porcije: 4
- 1 kg bundeve Hokkaido
- 20 listova kadulje
- 70 g oraha
- 150 g dimljene slanine (narezane na kockice)
- 300 g krumpira
- 200 g krumpirova škroba
- 8 č. žl. kukuruznog brašna
- 50 g parmezana (ribanog)
- 1 žumanjak
- 1 č. žl. skute
- 2 češnja češnjaka
- 1 č. žl. maslinova ulja
- 50 g maslaca
- sol
- papar
- mljeveni kim
- mljeveni muškatni oraščići
- brašno za posipavanje
Pribor: lim za pečenje, pećnica, daska za rezanje, nož, gulilica za povrće, gnječilica za krumpir, lonac, velika zdjela, cjedilo, preša za češnjak, štapni mikser, gumena lopatica (špatula), žlica s prorezima, velika tava za prženje, kuhača, ribež
Zagrijte pećnicu na 200 °C / 400 °F. Prepolovite bundevu Hokkaido i odstranite sjemenke. Polovice prvo narežite na kriške, a zatim na kockice i premjestite na lim za pečenje. Pecite otprilike 30 minuta ili dok bundeva ne omekša, a zatim je izvadite iz pećnice i stavite sa strane da se ohladi.
U međuvremenu ogulite krumpire i stavite ih u posudu s vodom. Kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim ih ocijedite i prebacite u veliku zdjelu. Gnječite krumpir dok ne nastane glatki pire.
Kockice bundeve dodajte u posudu za mjerenje tekućine i miksajte štapnim mikserom sve dok ne postanu glatke poput pirea. U pire od krumpira dodajte pire od bundeve, krumpirov škrob, kukuruzno brašno, parmezan, žumanjak, skutu i naribani češnjak. Začinite solju, paprom, mljevenim kimom i mljevenim muškatnim oraščićima. Dobro miješajte sve dok se ne pretvori u lagano ljepljivo tijesto.
Čistu radnu površinu posipajte brašnom, dodajte malo tijesta i valjanjem oblikujte u cjepanicu. Ponovite s preostalim tijestom. Narežite na komade veličine zalogajčića i valjanjem oblikujte u male loptice. Kako biste dobili udubljenja tipična za njoke, svaki njok zavaljajte preko zubaca vilice, a zatim ih prebacite na lim za pečenje posipan brašnom.
U veliki lonac stavite vodu i pustite da proključa, a potom njoke postepeno po nekoliko komada dodajte u kipuću vodu. Kada počnu plutati, spremni su i mogu se nježno izvaditi uz pomoć žlice s prorezima.
U međuvremenu zagrijte veliku tavu za prženje na srednjoj temperaturi i pržite kockice dimljene slanine sve dok ne postane hrskava. Izvadite je iz tave i ostavite sa strane. Grubo nasjeckajte orahe.
Zagrijte ulje u tavi za prženje i dodajte maslac. Dodajte njoke i pržite, povremeno tresući. Dodajte orahe, listove kadulje i prženu slaninu. Pržite sve dok kadulja ne postane hrskava, a maslac ne poprimi smeđu boju. Začinite solju i paprom, uklonite ih s izvora topline i odmah poslužite. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.