Sastojci
Porcije: 4
- 250 g višenamjenskog brašna
- 2 č. žl. praška za pecivo
- 2 č. žl. šećera
- 3⁄4 č. žl. soli
- 2 jaja
- 320 ml mlijeka
- 2 č. žl. otopljenog maslaca
- mrvice čokolade (po želji)
- javorov sirup (po želji)
- maslac za prženje
Pribor: velika posuda za mjerenje tekućine, mutilica, mala mjerna posuda, gumena lopatica (špatula), velika tava koja se ne lijepi ili ploča za pečenje, metalna lopatica (špatula)
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol i smjesu ostavite po strani.
Istucite jaja i mlijeko zajedno u drugoj mjernoj posudi, a zatim ih umiješajte u ohlađeni otopljeni maslac dok se ne sjedine.
Ulijte vlažne sastojke u suhe i miješajte sve dok se ne sjedine (trebalo bi izgledati malo grudičasto).
Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi i dodajte dovoljno maslaca da dobro prekrije cijelo dno. Ulijte tijesto u tavu u malim krugovima; ako ih upotrebljavate, posipajte tijesto čokoladnim mrvicama. Pecite dok se na gornjim dijelovima ne stvore mjehurići, a dna ne postanu zlatnosmeđe boje, otprilike 1 – 2 min. Okrenite palačinku i pecite je još otprilike 30 sekundi. Po potrebi dodajte još maslaca i prilagodite toplinu kako biste spriječili da se zalijepi ili zagori. Odmah poslužite. Uživajte u obroku s još maslaca i kapljicom javorova sirupa.
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.