Sastojci
Porcije: 2
- 1 žuta paprika
- 1 patlidžan
- 1 tikvica
- 250 g sira mozzarelle
- 21 g svježeg kvasca
- 125 ml mlake vode
- 175 g brašna
- 75 g glatke pšenične semoline
- ½ čajne žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 5 grančica bosiljka
- 1 limun
- 30 g parmezana
- 200 g pirea od rajčice
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol
- papar
- maslinovo ulje za prženje
- maslinovo ulje za podmazivanje
- semolina za posipavanje
Pribor: 2 zdjele, kuhinjska krpa, daska za rezanje, nož, grill tava, kuhinjska lopatica, kist za tijesto, velika zdjela, fini ribež, pećnica, valjak za tijesto, lim za pečenje
Dodajte svježi kvasac u zdjelu i rastopite ga u mlakoj vodi. Dodajte brašno, semolinu, sol i pola maslinovog ulja. Zamijesite dok se ne oblikuje glatko tijesto. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže otprilike 1 sat ili dok se obujam tijesta ne udvostruči.
Za to vrijeme narežite papriku, patlidžan i tikvice na male komadiće. Popržite povrće u zagrijanoj grill tavi s obje strane sve dok ne posmeđi te povremeno premažite maslinovim uljem. Izvadite povrće iz grill tave, nasjeckajte ga i dodajte u zdjelu. Sitno nasjeckajte listove bosiljka i dodajte ih u zdjelu zajedno s naribanom korom limuna, naribanim parmezanom, soli i paprom. Promiješajte kako bi se sve proželo.
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Tijesto prerežite napola i posipajte ga semolinom. Jednu polovicu razvaljajte u veliki kružni oblik promjera otprilike 25 cm. Narežite mozzarellu na kriške i četvrtinu stavite na jednu stranu tijesta. Na to stavite mješavinu povrća sa žara i još jednu četvrtinu mozzarelle. Tijesto preklopite preko punjenja i zatvorite rubove. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta i ostatkom sira.
Calzone stavite na lim za pečenje i premažite ga maslinovim uljem. Ostavite da se peče na 220 °C otprilike 10 min.
Za to vrijeme u zdjelu dodajte pire od rajčice, sušeni origano, sol, papar i ostatak maslinovog ulja i promiješajte kako bi se sve proželo. Calzone poslužite uz umak od rajčice. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.