Sastojci
Porcije: 4
- 1 luk kozjak (ljutika)
- 60 g maslaca
- 50 g pistacija
- 50 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1 č. žl. senfa
- 5 č. žl. maslinova ulja
- 1⁄2 č. žl. cijelog muškatnog oraščića (raspodijeljeno tijekom pripreme)
- 250 g zelenih maslina
- 250 ml pilećeg temeljca
- 3 grančice ružmarina (listovi)
- 60 g palente
- 25 g parmezana
- 1 kg janjećih kotleta
- sol papar
Pribor: daska za rezanje, nož, tava za prženje, kuhača, električna sjeckalica, velika zdjela, plosnati ribež s malim rupicama, plastična folija, lonac za pirjanje, mutilica, pećnica, vatrostalna tava za prženje
Fino nasjeckajte ljutiku.
Sotirajte ljutiku na maslacu približno 3 – 5 minuta, sve dok ne postane napola prozirna.
Grubo nasjeckajte pistacije električnom sjeckalicom.
U velikoj zdjeli pomiješajte pistacije, krušne mrvice, jaje, senf, ljutiku i maslinovo ulje. Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Koristeći plosnati ribež s malim rupicama, naribajte muškatni oraščić u mješavinu pistacija. Začinite prema želji solju i paprom. Dobro promiješajte.
Stavite mješavinu pistacija na veliki komad plastične folije. Oblikujte ga u cilindrični oblik i čvrsto omotajte. Prebacite u hladnjak i ostavite da očvrsne.
Grubo nasjeckajte zelene masline.
Dodajte pileći temeljac i listiće ružmarina u lonac za pirjanje na srednjoj temperaturi i začinite solju i paprom. Naribajte muškatni oraščić u lonac i pustite da zavrije.
Dodajte palentu i neprestano miješajte dok se mješavina ne zgusne.
Umiješajte masline i naribajte parmezan. Dobro promiješajte dok se smjesa ne sjedini i odložite po strani.
Zagrijte pećnicu na 180 °C (150 °F). U vatrostalnoj tavi za prženje zagrijte malo maslinova ulja i sotirajte janjetinu na srednje visokoj temperaturi približno 3 – 5 minute sa svake strane. Začinite prema želji solju i paprom. Izvadite smjesu pistacija iz plastične folije. Ravnomjerno rasporedite po janjetini. Stavite tavu za prženje u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na temperaturi od 180 °C (350 °F) otprilike 10 – 15 minuta. Poslužite s palentom - dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.