Sastojci
Porcije: 6
- 1 štapić vanilije
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 400 ml vrhnja za šlag s visokim udjelom m.m.
- 5 žumanjaka
- 110 g šećera
Pribor: 2 pećnice, daska za rezanje, nož, 2 lonca, zdjela, mutilica, 6 keramičkih posudica, lim za pečenje (dubok), plamenik za flambiranje
Zagrijte pećnicu na 120 °C / 250 °F. Rascijepite i nastružite štapić vanilije. Dodajte mlijeko, vrhnje za šlag, sjemenke vanilije i ostrugane mahune vanilije u lonac i kuhajte dok ne zavrije. Izvadite mahune vanilije iz lonca.
Dodajte žumanjke i malo šećera u zdjelu i tucite dok se ne zapjeni. Ulijte mješavinu toplog mlijeka i vrhnja uz neprestano korištenje mutilice.
Postavite zdjelu iznad lonca zakuhale vode i zagrijavajte neprestano muteći približno 10 minuta ili dok se mješavina ne zgusne. Napunite keramičke posudice mješavinom.
Stavite keramičke posudice na duboki lim za pečenje i ulijte približno 2,5 cm vode oko keramičkih posudica. Pecite na 120 °C / 250 °F otprilike 35 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Posipajte preostali šećer po vrhu te se za karameliziranje poslužite plamenikom za flambiranje. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.