Sastojci
Porcije: 12
- 200 g džema od jagode
- 500 g brašna
- 70 g šećera
- 130 ml mlijeka (mlakog)
- 30 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 100 g maslaca
- 1 štapić vanilije (sjemenke)
- 1 1⁄2 l biljnog ulja
- 200 g šećera u prahu
- brašno za posipavanje
- sol
Pribor: zdjela, kuhinjski ručnik, kalupi za kekse, daska za rezanje, valjak za tijesto, termometar za hranu, žlica s prorezima, lonac s poklopcem, papirnati ručnik, nastavak za ukrašavanje, vrećica s grlićem za ukrašavanje
Dodajte brašno i šećer u zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. U sredini napravite malu udubinu, dodajte mlijeka i na vrh izmrvljeni svježi kvasac. Pustite da odstoji približno 15 minuta.
Dodajte jaja, žumanjak, maslac, sjemenke štapića vanilije i začinite solju. Mijesite tijesto sve dok ne postane posve glatko, a potom ga pokrijte kuhinjskim ručnikom i pustite da se diže otprilike 45 minuta. Volumen tijesta bi se trebao udvostručiti.
Posipajte radnu površinu brašnom i kratko mijesite tijesto dok ne postane glatko. Razvucite tijesto i izrežite krugove uz pomoć kalupa za kolačiće ili čaše. Prebacite ih na dasku za rezanje i pustite da se ponovno dižu na toplom mjestu otprilike 15 – 20 minuta.
Dodajte ulje u lonac i zagrijte ga dok ne dosegne temperaturu od 170 °C / 140 °F. Pažljivo dodajte okruglice tijesta, jednu po jednu, a zatim pokrijte poklopcem i pustite da se prže približno 2 – 3 minute. Pažljivo ih preokrenite i ostavite da se i na drugoj strani prže otprilike još 2 – 3 minute.
Izvadite krafne iz lonca i pustite da se ocijede na tanjuru podloženom papirnatim ručnikom.
Napunite vrećicu s grlićem za ukrašavanje pekmezom od jagoda. Grlićem ubrizgajte pekmez na bočnoj strani krafne. Posipajte šećerom u prahu - dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.