Sastojci
Porcije: 4
- 400 ml vrhnja za šlag s visokim udjelom m.m.
- 150 g šećera
- 1 štapić vanilije (sjemenke)
- 6 žumanjaka
- 100 ml vode
- sol
Pribor: pećnica, kuhača, mali lonac za pirjanje, velika zdjela, mutilica, duboka posuda za pečenje ili pekač, kuhalo (po želji), limene posudice za brûlée, mala tava za prženje
Zagrijte pećnicu na 120 °C / 250 °F. Zagrijavajte (ne kuhajte do vrenja!) vrhnje za šlag uz dodatak malo šećera i sjemenki vanilije sve dok se šećer ne rastopi.
Zatim u velikoj zdjeli mutilicom umiješajte toplu mješavinu u žumanjke.
Mješavinu ulijte u limene posudice za brûlée i stavite ih u duboku posudu za pečenje. Ulijte vruću vodu u posudu za pečenje, čineći tako vodenu kupelj u kojoj ćete peći crème brûlée.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 120 °C / 250 °F u trajanju od približno 60 minuta. Potom uklonite limene posudice iz vodene kupelji i ostavite da se ohlade 30 minuta. Prije posluživanja pustite neka se hlade barem četiri sata ili preko noći.
Karamelizirajte ostatak šećera u maloj tavi za prženje. Dodajte prstohvat soli, ulijte vodu i zgusnite u umak. Prelijte preko kreme Catalana i poslužite.
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.