Sastojci
Porcije: 12
- 250 ml mlijeka
- 60 g meda
- 300 g višenamjenskog brašna
- 150 g badema (mljevenih)
- 15 g praška za pecivo
- 3 č. žl. kakaa u prahu
- 1 č. žl. cimeta (mljevenog)
- 1 č. žl. đumbira (mljevenog)
- 1⁄2 č.žl. klinčića (mljevenog)
- 1⁄2 č. žl. muškatnih oraščića (mljevenih)
- 150 g maslaca (mekanog)
- 120 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 150 g čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag s visokim udjelom m.m.
- sol
- maslac za namašćivanje podloge
Pribor: lonac za pirjanje, lončić s kljunom, kuhača, velika zdjela, mutilica, stolni mikser ili ručni mikser, pećnica, kalup za pečenje, gumena lopatica (špatula), daska za rezanje, nož, kalupi za kekse, rešetka za kolače, tanjur, kist
Zagrijte pećnicu na 180 °C / 250 °F. U lonac za pirjanje ulijte mlijeko i med i kuhajte na niskoj temperaturi dok ne zavrije. Nakon toga smjesu prebacite u lončić s kljunom.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo, kakao u prahu, cimet, đumbir, klinčić, muškatne oraščiće i prstohvat soli.
U stolnom mikseru ili ručnim mikserom istucite mekani maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane blijeda i pjenušava.
Sada dodajte jedno po jedno jaje i miksajte sve dok se u potpunosti ne ugrade u smjesu.
Naizmjenično dodavajte mješavinu suhih sastojaka i toplog mlijeka u mješavinu maslaca. Nastavite miksati sve dok se sastojci potpuno ne sjedine.
Prebacite tijesto u namašćenu posudu za pečenje. Ravnomjerno rasporedite i nježno udarajte posudom po radnoj površini kako biste oslobodili mjehuriće zraka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 °C / 350 °F otprilike 25 minuta, sve dok umetnuta čačkalica ne izađe. Ostavite da se ohladi.
U međuvremenu grubo nasjeckajte čokoladu i prebacite je u veliku posudu. U loncu za pirjanje zagrijavajte vrhnje za šlag na niskoj temperaturi dok ne zavrije.
Prelijte vruće vrhnje za šlag preko čokolade. Miješajte ih sve dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Ostavite da se ohladi približno 5 – 10 minuta.
Za rezanje kolačića upotrijebite kalup za kekse u obliku srca. Premjestite na rešetku za kolače.
Postavite tanjur ispod rešetke za kolače kako biste uhvatili višak preljeva ganaš. Kistom rasporedite ganaš preko vrha kolača. Ostavite da očvrsne. Uživajte u društvu s voljenim osobama.
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.