Sastojci
Porcije: 4
- 500 g pilećih prsa
- 100 g mrkve
- 500 ml pilećeg temeljca
- 100 g graška
- 2 češnja češnjaka
- 10 g origana
- 20 g peršina
- 10 g ružmarina
- 2 č. žl. crnog papra u zrnu
- 50 g maslaca
- 50 g višenamjenskog brašna
- 50 ml tučenog vrhnja
- 1⁄2 limuna (limunova soka)
- 1 č. žl. šećera
- 2 č. žl. umaka Worcestershire
- 1⁄4 č. žl. muškatnih oraščića
- 275 g lisnatog tijesta
- sol
- papar
- maslac za prženje
Pribor: pećnica, daska za rezanje, nož, veliki lonac za pirjanje, žlica s prorezima, kuhača, cjedilo za agrume, mutilica, mali lonac za pirjanje, keramičke posude
Zagrijte pećnicu na 180 °C / 250 °F. Fino nasjeckajte mrkve. Nasjeckajte češnjak, origano i pola peršina. Narežite piletinu na male kockice.
Zagrijte malo maslaca u malom loncu za pirjanje. Dodajte mrkvu i sotirajte na visokoj temperaturu približno 4 – 5 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte piletinu i češnjak. Deglazirajte pilećim temeljcem i dodajte ružmarin, crni papar u zrnu i preostali peršin. Smanjite toplinu i ostavite da vrije otprilike 2 – 3 minute. Izvadite piletinu i stavite je sa strane. Povećajte toplinu i smanjite temeljac na dvije trećine originalne količine. Ubacite papar u zrnu, ružmarin i grančice peršina.
U međuvremenu napravite zapršku tako da maslac zagrijavate na niskoj temperaturi u malom loncu za pirjanje. Umiješajte brašno mutilicom. Povremeno miješajući, kuhajte sve dok mješavina ne poprimi zlatnu boju. Dok snažno mutite, dodajte reducirani pileći temeljac s mrkvom, vrhnje, limunov sok, šećer i umak Worcestershire. Tucite mutilicom dok ne nestanu sve grudice, a potom maknite s izvora topline. Začinite po želji muškatnim oraščićem, solju i paprom. Pomiješajte zapršku, piletinu, grašak, sjeckani peršin i origano.
Ravnomjerno razdijelite mješavinu u keramičke posudice. Izrežite lisnato tijesto u krugove koji su nešto veći od keramičkih posudica, stavite ih preko posudice i pritisnite rubove da se zatvore. Nožem probodite središte kruga od lisnatog tijesta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 °C / 350 °F otprilike 15 – 20 min. sve dok ne poprimi zlatnu boju. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.