Sastojci
Porcije: 4
- 1 pile
- 3 crvene naranče
- 2 češnja češnjaka
- 10 listova kadulje (za više koraka)
- 30 g sušenih brusnica
- 150 g maslaca (za više koraka)
- 500 ml povrtnog temeljca
- 200 ml mlijeka
- 180 g palente
- 60 g parmezana
- 6 žlica narezanih badema
- maslac za podmazivanje
- sol
- papar
Pribor: pećnica, daska za rezanje, fini ribež, cjedilo za agrume, nož, lonac, kuhača, posuda za pečenje, kist za tijesto, tava za prženje, pjenjača
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Počevši od prsa, lagano olabavite kožicu na piletu s pomoću drške žlice, a da pritom pazite da ne oštetite kožicu. Odložite sa strane.
Nasjeckajte češnjak, malo više od pola listova kadulje i brusnice. S pomoću finog ribeža potpuno naribajte koru jedne crvene naranče, iscijedite naranču i odložite sa strane. Preostale crvene naranče narežite na kriške.
Dvije trećine maslaca otopite u malom loncu. Dodajte koru i ocijeđeni sok crvene naranče, brusnice, narezanu kadulju i češnjak. Posolite i poparite, promiješajte kako bi se sve proželo te kuhajte na laganoj vatri otprilike 3 – 4 minute. Odložite sa strane.
Podmažite posudu za pečenje s malo maslaca. Naslažite kriške crvene naranče na dno posude te ostavite najmanje tri kriške za posluživanje.
Razmažite malo maslaca ispod kožice te između kožice i prsa pileta. Pile stavite u posudu za pečenje i premažite ga umakom od crvene naranče s pomoću kista za tijesto. Pecite na 180 °C otprilike 60 min te pile polijevajte umakom od crvene naranče otprilike svakih 20 min.
Popržite narezane bademe u tavi za prženje otprilike 3 – 4 min ili sve dok ne postanu zlatno-smeđi.
Dok se pile peče, skuhajte palentu. U lonac dodajte povrtni temeljac i mlijeko. Posolite i popaprite te pustite da zavri. Usipavajte palentu dok sadržaj miješate s pomoću pjenjače. Ostavite da se kuha na vatri srednjeg do visokog intenziteta otprilike 15 minuta i sadržaj neprekidno miješajte s pomoću pjenjače. Kada je palenta skuhana, dodajte naribani parmezan i preostali maslac.
Palentu poslužite u zdjelama te posipajte prženim bademima. Pile izvadite iz pećnice te ga poslužite cijelog. Ukrasite preostalim kriškama crvene naranče i listovima kadulje.
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.