Sastojci
Porcije: 12
- 500 g crnog ribiza
- 250 g želirnog šećera (1 : 2)
- 350 g brašna
- ¼ čajne žličice soli
- 3 čajne žličice sode bikarbone
- 50 g šećera
- 85 g maslaca
- 185 ml mlaćenice
- 1 jaje za posipavanje šećerom
- 2 žlice likera od naranče Cointreau (neobavezno)
- maslac ili sirni namaz za posluživanje
Pribor: lonac za pirjanje, ručni blender, 2 staklenke za džem, lim za pečenje, kist za tijesto, pećnica, kalup za kolačiće, papir za pečenje, daska za rezanje, nož, velika zdjela za miješanje, valjak za tijesto
Prije pripreme džema uklonite peteljke s crnog ribiza, operite ga i osušite. S pomoću ručnog blendera napravite pire od ribiza, gelirnog šećera i likera Cointreau. Sve prebacite u lonac za pirjanje na vatri srednjeg do jakog intenziteta i ostavite da vri otprilike 4 min. Sadržaj prelijte u čiste staklenke za džem, zatvorite i ostavite da se ohladi.
Za pogačice zagrijte pećnicu na 200 °C i na lim za pečenje postavite papir za pečenje ako je to potrebno. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i šećer. Maslac narežite na kockice, dodajte ga u smjesu s brašnom i prstima razlomite maslac kako bi se prožeo s ostatkom smjese sve dok ne postane hrskav. Dodajte mlaćenicu i smjesu oblikujte u tijesto. Razvaljajte tijesto do debljine od 4 cm te s pomoću kalupa za kolačiće izrežite kružne oblike. Kružne oblike naslažite na lim za pečenje tako da ostane malo prostora između njih. Razbijte jaje te njime premažite pogačice. Sve pogačice posipajte prstohvatom šećera i ostavite da se peče u pećnici otprilike 20 min ili dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Izvadite pogačice iz pećnice i pustite da se ohlade te potom poslužite uz maslac ili sirni namaz i domaći džem od crnog ribiza. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.