Sastojci
Porcije: 4
- 600 g mljevene govedine
- 1 pecivo
- 1 jaje
- 1 luk
- 300 ml goveđeg temeljca
- 100 ml mlijeka
- 60 ml vrhnja za šlag s visokim udjelom m.m.
- 1 č. žl. maslaca
- 1 č. žl. brašna
- 1 č. žl. pimenta (mljevenog)
- 2 č. žl. umaka od soje
- papar
- biljno ulje za prženje pekmez od brusnica za posluživanje pire od krumpira za posluživanje
Pribor: velika zdjela, mala tava za prženje, kuhača, daska za rezanje, nož, tanjur, hladnjak, velika tava za prženje
Rastrgajte pecivo u male komade i potopite u mlijeko na približno 5 – 7 minuta, sve dok ne omekša.
U međuvremenu sitno nasjeckajte luk i sotirajte ga u maloj tavi za prženje s malo biljnog ulja, sve dok ne postane napola proziran.
Dodajte sotirani luk, mljevenu govedinu, jaje, piment, sol i papar u zdjelu s namočenim pecivom i dobro miješajte dok se ne sjedine
Oblikujte mješavinu govedine u okruglice (otprilike 3 cm debljine), stavite ih na tanjur, pokrijte i ostavite da se hlade približno 20 – 30 minuta.
Otopite maslac u velikoj tavi za prženje i pržite mesne okruglice s obje strane otprilike 15 – 20 minuta na srednjoj temperaturi. Pripazite da tava ne bude prenatrpana. Izvadite gotove mesne okruglice iz tave i stavite ih sa strane.
Za umak, sotirajte brašno u preostalom ulju za kuhanje i dopunite goveđim temeljcem uz stalno miješanje.
Zatim umiješajte vrhnje za šlag. Pustite umak da vrije otprilike 5 – 7 minuta, sve dok se ne zgusne.
Na kraju začinite umakom od soje i paprom. Vratite mesne okruglice u tavu, prevrćite u umaku i poslužite s pekmezom od brusnice i pireom od krumpira.
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.