Sastojci
Porcije: 4
- 140 g višenamjenskog brašna
- 200 ml vrhnja
- 2 žumanjka
- 30 g maslaca
- 1 štapić vanilije (raspodijeljeno tijekom pripreme)
- 2 bjelanjka
- 160 g šećera (raspodijeljeno tijekom pripreme)
- 1 limuna (sok i tanka korica)
- 1⁄2 naranče (sok i tanka korica)
- 150 g borovnica (zamrznutih)
- 250 g borovnica (svježih) sol
- maslac za namašćivanje šećera u prahu za ukrašavanje
Pribor: stolni mikser ili ručni mikser s mlatilicama, plosnati ribež s malim rupicama, velika zdjela, lopatica (špatula), veliki lonac za pirjanje, uređaj za izradu vafla
Ogulite koricu limuna i naranče i stavite sa strane. U stolni mikser dodajte brašno, vrhnje, žumanjak, maslac, dio štapića vanilije, dio limunove korice i prstohvat soli. Miksajte sve dok se ne oblikuje glatko, ujednačeno tijesto. Premjestite u posudu i stavite sa strane.
Dodajte bjelanjak i dio šećera u stolni mikser u novoj zdjeli i miksajte sve dok se na mlatilici miksera ne pojave zgusnuti vrhovi smjese.
U velikoj posudi umetnite bjelanjak i šećer u ostatak tijesta.
Da biste pripremili umak od borovnica, karamelizirajte ostatak šećera u velikom loncu za pirjanje na srednjoj temperaturi približno 3 – 5 minuta, neprestano miješajući. Deglazirajte sokom od limuna i naranče. Potom dodajte smrznute borovnice, ostatak štapića vanilije i tanku koricu limuna i naranče te nastavite kuhati otprilike 5 – 7 minuta, sve dok se umak ne zgusne.
Dodajte svježe borovnice u tavu i nastavite kuhati još 1 – 2 minute.
Zagrijte uređaj za izradu vafla i namastite s malo maslaca. Ulijte malo tijesta u uređaj za izradu vafla i pecite otprilike 3 – 4 minute ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Poslužite odmah s umakom od borovnica. Po želji ukrasite šećerom u prahu.
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.